Semper Altius 1

4e klasse C

6 oktober 2018 14:30

Opstelling Semper Altius 1

De wedstrijd tegen de studentenploeg van Ariston liep op een teleurstellende nederlaag uit. Omdat we door schorsingen, blessures en ziekte 6 basisspelers misten, zou een gelijkspel tegen de sterke Delftenaren al een mooie prestatie zijn geweest. Zo ver kwam het niet, al zag het er in de eerste helft nog goed uit. De strijd ging toen tamelijk gelijk op, al was Ariston aanvallend wat gevaarlijker. Aan onze kant kreeg Jordy één grote kans, toen hij de achterhoede op snelheid passeerde, maar zijn schot net naast ging. De rust kwam met 0-0, wat de veldverhoudingen goed weergaf.                                 De tweede helft gaf een heel ander beeld te zien. De thuisclub zette een tandje bij en onze verdediging kreeg de handen vol. Ons middenveld kon het niet meer aanlopen en de ene na de andere aanvalsgolf  rolde op het doel van Danny af. Dat kon niet goed blijven gaan, maar pas halverwege deze helft viel na een persoonlijke fout de eerste treffer. Intussen was Jordy met een blessure uitgevallen en vervangen door Jamal Elouarti, waardoor Wouter van de achter - naar de voorhoede verhuisde. Dat bracht in het hele beeld van deze helft geen verandering. Ongeveer 5 minuten voor het einde van de wdstrijd werd het 2-0: een penalty werd door Danny gekeerd, maar de terugspringende bal werd een prooi van een Ariston-speler die in tegenstelling tot onze verdedigers snel reageerde en alsnog raak schoot. Daarmee viel de beslissing. Dat het in de laatste minuut nog 3-0 werd, was, zoals dat zo mooi heet, alleen voor de statistiek van belang (Hoewel, tegenwoordig kan het doelsaldo in de eindstand ook nog een rol spelen).

In deze sterke klasse met wel zes kanshebbers telt zo’n nederlaag zwaar, ook al is de competitie nog lang. Jammer te moeten zeggen dat naast het positieve van de grote inzet het negatieve van de vele gele kaarten - overwegend wegens commentaar op beslissingen van de scheidsrechter – stond. Steeds weer wordt vergeten dat spelen in de vierde klasse met zich meebrengt dat de kwaliteit van scheidsrechters op hetzelfde niveau ligt (behalve enkele jonge talenten, wat dan voor korte tijd is). Gaan we op deze manier door, dan spelen we op den duur geen wedstrijd meer met het sterkst mogelijke team en schakelen we onszelf uit als kanshebber voor de titel of nacompetitie. A.s. zaterdag krijgen we de kans om ons te revancheren tegen het Leidschendamse SEV. Hopelijk zijn dan tenminste twee spelers die er tegen Ariston niet bij waren weer beschikbaar.

De kantanalist Jan den Draak

Verslag van de zijde van Ariston'80.

Ariston’80 heeft ook zijn derde wedstrijd in een overwinning om weten te zetten. In de eerste “topper” van het seizoen, tegen het Rijswijkse Semper Altius, werd moeizaam maar terecht met 3-0 gewonnen. Alle doelpunten vielen in de laatste twintig minuten van de wedstrijd.

Trainer Martin de Graaf liet aan het begin van de wedstrijd, mede vanwege de schorsing van spits Jorge Bonekamp, middenvelders Nicolas Mavrocordatos, Laurens Matla en Roël Tribosch om beurten in de spits opduiken. De beoogde disorganisatie die dit in de Rijswijkse verdediging moest opleveren bleef echter uit, waardoor de eerst helft redelijk gelijkwaardig was. Ariston’80 had weliswaar iets meer de bal, maar Semper Altius was via de snelle buitenspelers in de tegenaanval minstens net zo gevaarlijk.

De eerste helft telde in totaal slechts 2 grote kansen, eerlijk verdeeld over beide teams. Namens Ariston’80 schoot Tribosch van dichtbij net naast na een goede individuele actie, namens de bezoekers wist de rechtsbuiten in kansrijke positie de bal niet achter doelman Sjoerd Loenen te krijgen. Zo bleef de brilstand tot de rust op het denkbeeldige scorebord staan.

De eerste 5 minuten van de tweede helft waren gelijk al spectaculairder dan de gehele eerste helft. Bij de eerste de beste actie wist Mavrocordatos zijn tegenstander op snelheid te kloppen, waardoor hij oog in oog met doelman Danny van der Oever kwam te staan. Zijn schot ging echter een paar meter naast, waar hij de bal ook nog breed had kunnen leggen op Matla. Een paar minuten later wist ook Arjan Andeweg de bal van dichtbij niet in de goal te krijgen, nadat hij door Tribosch – wellicht net te laat – aangespeeld werd.

Ariston’80 bleef hierna op de Rijswijkse deur kloppen, maar deze bleef lang gesloten. Net toen het erop begon te lijken dat de bezoekers misschien toch stand zouden houden, forceerde de studenten een doorbraak. Matla wist met een handige voetbeweging 3 verdedigers op het verkeerde been te zetten, en zijn voorzet werd – via de keeper – binnengetikt door Mavrocordatos: 1-0. Hierna gooide Semper Altius de schroom van zich af en ging het meer naar voren voetballen. Vooral via de bedrijvige linksbuiten van de Rijswijkers – de eerste helft nog linksback – werden de bezoekers een aantal keer dreigend. Het bleef echter bij dreiging, doelman Sjoerd Loenen hoefde niet of nauwelijks in actie te komen.

Dit offensief duurde echter slechts een minuut of 10, en werd afgebroken door de tweede Delftse goal. Nadat Tribosch nog een grote kans miste – oog in oog met doelman Van der Oever tilde hij de bal net over – legde de scheids de bal even later op de stip. De dader was de ongelukkige rechtsback, die net was ingevallen en nog geen bal had geraakt: hij tikte, onnodig, de wegdraaiende Mavrocordatos aan. Aanvoerder Toon Jansen miste weliswaar in eerste instantie, maar wist in de rebound alsnog het doel te vinden: 2-0. Vlak voor tijd werd het ook nog 3-0 door een doelpunt van invaller Joeri Frederik, die een lage voorzet van Mavrocordatos van dichtbij binnentikte.

Zo won Ariston’80 dus ook zijn derde wedstrijd in de 4e klasse C, en beleeft trainer Martin de Graaf een prima start bij de studenten. De concurrentie om de bovenste plekken lijkt te komen van SEV, Laakkwartier en Vredenburch, want ook deze ploegen zijn tot dusver foutloos. Volgende week mogen de studenten op bezoek bij Oliveo in Pijnacker gaan proberen deze serie in stand te houden.